Introduktion till Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är inte bara ett konstnärsmuseum beläget i hjärtat av Uppsala, utan också en tidkapsel som bevarar arvet efter en av Sveriges mest uppskattade konstnärer. Det är en plats där besökare kan upptäcka Bror Hjorths liv och konstnärliga uttryck, och där hans ande fortfarande känns starkt inom de väggar där han en gång levde och skapade.

 • Permanent utställning
  • Målningar
  • Skulpturer
  • Teckningar
 • Tillfälliga utställningar
  • Samtida konstnärer
  • Tematiska samlingar
 • Utbildningsprogram
  • Workshops för skolor
  • Föreläsningar och seminarier
Fakta Information
Grundat 1978
Typ av museum Konstnärsmuseum
Beläget Uppsala, Sverige
Ursprungligen Bror Hjorths bostad och ateljé
Webbplats www.brorhjorthshus.se

Historien bakom museet

Bror Hjorths tidigare bostad och ateljéNorbyvägen 26 är grunden för detta unika museum. Hjorth levde och arbetade här i tjugofem år, och efter hans död genomgick platsen en förvandling till det museum vi ser idag. Det är en plats som bär på historien om en konstnär vars verk har berört många.

Samlingar och utställningar

Bror Hjorths Hus är hem för den största och mest representativa samlingen av Hjorths konst. Besökare kan utforska hans målningar, skulpturer, reliefer, och teckningar. Det är inte bara en plats för att se konst, utan också för att förstå processen bakom den, med tillgång till förarbeten och skisser. Museet ger en djupare inblick i Hjorths konstnärliga process och liv.

Konstpedagogisk verksamhet

Museet är också känt för sin omfattande konstpedagogiska verksamhet. Det anordnar olika program och verkstäder för att engagera besökare av alla åldrar i konsten. Utöver detta presenterar museet temporära utställningar med andra konstnärer, vilket gör det till en levande plats för nutida konstdiskurser.

Arkitekturen hos Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths villa är ett arkitektoniskt verk i sig, ritat 1943 av Sten Hummel-Gumaelius. Det faluröda trähuset är en hyllning till den uppländska byggnadstraditionen och utgör en kontrast till de omkringliggande husen i Kåbo. Museets utveckling har inkluderat flera tillbyggnader, inklusive en utställningssal i mitten av 1990-talet, som bidrar till dess unika karaktär.

Driften av Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus drivs av en kommunal stiftelse, Bror Hjorthstiftelsen, som grundades av Uppsala kommun och familjen Hjorth. Stiftelsen säkerställer att museet fortsätter att vara en viktig kulturell institution och att Bror Hjorths konstnärliga arv bevaras för framtida generationer.
Bror Hjorths Hus i Uppsala är ett konstmuseum tillägnat den kände svenske konstnären Bror Hjorths verk.

Faciliteter för besökare

Förutom att vara en plats för konst och lärande, erbjuder Bror Hjorths Hus även en museibutik och en kafédel där besökare kan köpa souvenirer eller njuta av en fika. Dessa faciliteter bidrar till en fullständig och njutbar upplevelse för alla som besöker museet.
För mer mer information besök ##domain##.

Slutsats

Bror Hjorths Hus är mer än bara ett museum; det är en plats där konst och historia sammanflätas. Genom att bevara och visa upp Bror Hjorths arbete, erbjuder det en unik inblick i en konstnärs liv och bidrar till att hålla hans konstnärliga anda vid liv. För konstälskare, historieintresserade, och nyfikna själar, är ett besök till detta hus en resa in i hjärtat av svensk konsthistoria.
Vi har skrivit en liknande artikel om detta här Hus till salu Falköping.