Historisk Bakgrund och Donationen av Fritz Dalheimer

Dalheimers Hus har en rik historia som började med en generös donation från godsägaren Fritz Potenz Dalheimer år 1922. Han efterlämnade halva sin förmögenhet till Göteborgs stad med syftet att skapa ett hem för personer med funktionsnedsättningar.

Donationen, som förvaltades fram till slutet av 1960-talet, blev grunden för finansieringen av Dalheimers Hus, vilket stod klart 1974 och sedan dess har tjänat som en viktig resurs för många Göteborgare.

 • Grundande
  • Donation av Fritz Potenz Dalheimer
  • Halva förmögenheten till Göteborgs stad
  • Specifikt för personer med funktionsnedsättningar
 • Utveckling och Förvaltning
  • Förvaltning av donation fram till 1960-talets slut
  • Finansieringsgrund för byggnationen av Dalheimers Hus
 • Invigning och Nuvarande Användning
  • Officiell invigning 1974
  • Fortlöpande som resurs för Göteborgs invånare
Årtal Händelse
1922 Donation av Fritz Potenz Dalheimer
1974 Invigning av Dalheimers Hus

Byggnadens Arkitektur och Faciliteter

Dalheimers Hus är en imponerande byggnad på åtta våningar belägen mellan Gråberget och Slottsskogsgatan i Majornas 1:a rote. Huset är utrustat med en mängd faciliteter inklusive lokaler för handikapporganisationer, en konferensanläggning, en badanläggning, ett gym, en restaurang och mycket mer. Dessa resurser är tillgängliga för både allmänheten och de som är i behov av särskilda tjänster.

Driften av Verksamheten

Verksamheten inom Dalheimers Hus drivs av Göteborgs stad genom förvaltningen för funktionsstöd. Detta inkluderar en daglig verksamhet och ett korttidsboende, som båda är avsedda för personer med funktionsnedsättningar. För att få tillgång till dessa tjänster krävs ett beslut från den socialtjänst som ansvarar för individens boendeområde.

Restaurangen Fritz och Övriga Offentliga Utrymmen

Restaurangen Fritz, uppkallad efter husets benefaktor, erbjuder mat och dryck till både besökare och de som utnyttjar husets tjänster. Gymmet och konferensanläggningen är också öppna för allmänheten, vilket gör Dalheimers Hus till en integrerad del av det lokala samhället. Dessa utrymmen erbjuder en mötesplats där människor kan komma samman för såväl motion som sociala evenemang.
Denna artikel är även relevant för ämnet Barnens hus.

Regler för Badanläggningen

Den populära badanläggningen inom Dalheimers Hus är tillgänglig för personer med en synlig funktionsnedsättning eller de som kan visa upp ett läkarintyg. Detta säkerställer att faciliteten är anpassad för de individer som mest behöver dess tjänster, samtidigt som det upprätthåller en trygg och tillgänglig miljö för rehabilitering och avkoppling.

Konst och Kultur

Dalheimers Hus är inte bara en plats för vård och stöd utan också en kulturell knutpunkt. Framför huset står skulpturen Vårdträdet, skapad av Lars Stocks 1991. Detta konstverk, som är ett flera meter högt bronsträd med rinnande vatten, fungerar som en symbol för liv och tillväxt, vilket speglar husets syfte och funktion i samhället. En dikt med titeln ”Den gamla hästkastanjen” är ingraverad i en kopparplatta inne i skulpturen, vilket bidrar till platsens kulturella atmosfär.
Dalheimers Hus är en välbesökt mötesplats i Göteborg som erbjuder kulturella aktiviteter och kurser för personer med funktionsvariationer.

Sammanfattning och Framtidsperspektiv

Dalheimers Hus fortsätter att vara en vital del av Göteborgs infrastruktur för personer med funktionsnedsättningar. Med sin mångsidiga användning, från korttidsboende till kulturella evenemang, har huset blivit en symbol för omsorg och gemenskap. Göteborgs stad visar genom sin förvaltning av huset ett starkt engagemang för att inkludera och stödja alla medborgare, och det är förhoppningen att Dalheimers Hus kommer att fortsätta att utvecklas och anpassas för att möta samhällets förändrade behov i framtiden.
Här finns en artikel på samma tema: Hus till salu Spanien.