Introduktion till Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för internationell och svensk samtida dans och performance. Beläget i hjärtat av Stockholm, vid Barnhusgatan på Norra Bantorget, har denna institution varit en vital del av den svenska och internationella dansscenen sedan dess grundande.

Med en målsättning att vara en mötesplats för kreativitet, innovation och kulturöverskridande samarbeten, har Dansens Hus blivit en central punkt för dansentusiaster och konstnärer från hela världen.

Viktiga Aspekter av Dansens Hus

 • Programutbud
  • Föreställningar av välkända internationella kompanier
  • Verk av svenska koreografer
  • Experimentella verk och nya produktioner
 • Utbildningsinitiativ
  • Workshops och masterclasses för professionella dansare
  • Föreläsningar och samtal kring dans och koreografi
 • Samverkan och Partnerskap
  • Samproduktioner med andra kulturinstitutioner
  • Internationella utbyten och gästspel

Fakta om Dansens Hus

Grundat 1991
Plats Stockholm, Sverige
Typ av Scen Gästspelsscen för dans
Adress Barnhusgatan, Norra Bantorget
Webbplats www.dansenshus.se

Historien bakom Dansens Hus

Dansens Hus etablerades officiellt 1991 och har sedan dess utvecklats till en ledande scen för moderna dansföreställningar. Dess historia är dock äldre än så; byggnaden som husar institutionen har en rik kulturell bakgrund som sträcker sig tillbaka till början av 1900-talet. Genom åren har denna byggnad genomgått flera transformationer innan den blev den scen för dans som vi känner till idag.

Program och Repertoar

Programutbudet på Dansens Hus är både brett och varierat, och inkluderar allt från klassisk balett till experimentell dans. Här kan besökare uppleva en rad olika dansformer och stilar som speglar den samtida dansscenens mångfald. Institutionen sätter upp egna produktioner och samarbetar även med andra danskompanier för att erbjuda en repertoar som är både innovativ och inkluderande.

Utbildning och Community Engagement

Förutom att vara en scen för professionella föreställningar, är Dansens Hus också engagerat i utbildningsaktiviteter och community engagement. Genom workshops, föreläsningar och öppna repetitioner strävar institutionen efter att göra dansen tillgänglig för en bredare publik och inspirera nästa generation av dansare och koreografer.

Arkitekturen och Scenutrymmena

Dansens Hus innefattar flera olika scenutrymmen, däribland Stora Scenen och Lilla Scenen. Dessa rum är utformade för att vara flexibla och kunna anpassas till olika typer av föreställningar och evenemang. Arkitekturen kombinerar historisk charm med moderna inslag, vilket skapar en unik atmosfär för både publik och artister.

Internationella Samarbeten och Festivaler

Internationella samarbeten är en kärnpunkt i Dansens Hus verksamhet. Genom att bjuda in internationella danskompanier och koreografer, främjar institutionen kulturellt utbyte och samarbete över landsgränserna. Dessutom är Dansens Hus värd för flera dansfestivaler och evenemang som samlar konstnärer och publik från olika delar av världen.
Läs artikeln om ämnet Barnens hus Tidaholm här.

Stöd för Svenska Danskonstnärer

Dansens Hus är inte bara en plats för internationella akter; det är också en viktig plattform för svenska danskonstnärer. Genom att erbjuda residens, produktionsstöd och uppträdanden, bidrar institutionen till att stärka och utveckla den svenska dansscenen. Detta stöd är avgörande för att bevara och främja nationell danskonst.

Publiken i Fokus

Besökarnas upplevelse står i centrum för allt som sker på Dansens Hus. Med en ambition att skapa en välkomnande och inkluderande miljö, strävar institutionen efter att vara tillgänglig för alla, oavsett ålder eller bakgrund. Detta inkluderar att erbjuda biljetter till överkomliga priser och att hålla särskilda evenemang som riktar sig till olika publikgrupper.
Läs mer om Grönt hus här.

Den Digitala Scenen

I takt med den teknologiska utvecklingen har även Dansens Hus börjat utforska den digitala scenen. Genom att livestreama föreställningar och skapa digitalt innehåll blir dansen mer tillgänglig än någonsin och når ut till en global publik. Detta digitala skifte öppnar upp nya möjligheter för interaktion och engagemang mellan artister och publik.

Att Besöka Dansens Hus

Ett besök på Dansens Hus är en upplevelse som inte bara innefattar själva föreställningen utan också den unika atmosfären i lokalerna. För den som är intresserad av att besöka finns det goda möjligheter att kombinera en föreställning med middag eller fika i någon av de närliggande restaurangerna eller caféerna i det kulturellt rika området runt Norra Bantorget.
Dansens Hus i Stockholm är en levande scen för samtida dans och balett.