En Introduktion till Havets Hus

Havets Hus är inte bara ett akvarium, det är en portal till den marina biologins fascinerande värld. Beläget i den pittoreska staden Lysekil på Sveriges västkust, erbjuder Havets Hus besökare en unik möjlighet att uppleva havets mångfald.

Sedan öppningen 1993 har detta akvarium engagerat och utbildat allmänheten om marina ekosystem, särskilt de som finns i Gullmarn och Västerhavet.Med över 40 akvarier och mer än 100 arter att skåda, är Havets Hus en skattkista för havsälskare.

 • Huvudattraktioner
  • Skandinaviens största hajakvarium
  • Det interaktiva klappakvariet
  • Den pedagogiska utställningen om Gullmarsfjorden
 • Utbildningsprogram
  • Guidade turer för skolor och grupper
  • Workshops och föreläsningar om marinbiologi
  • Årliga temadagar och evenemang
 • Bevarandeansträngningar
  • Program för att rädda hotade marina arter
  • Samverkan med lokala och internationella forskningsprojekt
  • Medvetenhetshöjande kampanjer om havsmiljön
År Antal Akvarier Antal Arter Besöksantal
1993 40+ 100+ Data ej tillgänglig
2003 45+ 120+ Ca 250,000
2013 50+ 130+ Ca 300,000
2023 55+ 140+ Uppskattas

En Resa Genom Västerhavets Miljöer

Besöket på Havets Hus är en upptäcktsresa som börjar vid kustens strandområden och tar dig genom olika vattenmiljöer ända ner till de mörka och mystiska havsbottnarna. Varje akvarium är noggrant utformat för att efterlikna de naturliga förhållandena för de arter som visas, vilket ger en autentisk upplevelse av livet under ytan. Besökarnas favorit, tunnelakvariet, är en imponerande konstruktion som innehåller 140 000 liter saltvatten och erbjuder en 360-graders vy av havets invånare.

Ren och Livgivande Saltvatten från Gullmarsfjorden

Det livsviktiga vattnet till Havets Hus akvarier pumpas kontinuerligt in från Gullmarsfjorden, som ligger på ett djup av 32 meter. Saltvattenkvaliteten är av högsta standard, med en salthalt på 30-33 promille, vilket säkerställer optimala förhållanden för djurens välbefinnande. Detta vatten är inte bara rent utan också rikt på syre, vilket är avgörande för att upprätthålla en hälsosam och dynamisk undervattensmiljö.

Året Runt Aktiviteter och Öppettider

Havets Hus välkomnar besökare nästan varje dag, från sportlovet till höstlovet. Detta innebär att både lokalbefolkningen och turister kan njuta av dess faciliteter under större delen av året. Utöver de imponerande akvarierna erbjuder Havets Hus en mängd andra aktiviteter, inklusive sälsafari, lägerskolor, och pedagogiska lektioner. För de som söker en mer avslappnad upplevelse finns även bangolf och guidade turer.

Mer än Bara Akvarier – Utbildning och Bevarande

Havets Hus har en stark inriktning på utbildning och bevarande. Genom sina lägerskolor och lektioner strävar de efter att öka medvetenheten om marina ekosystem och deras sårbarhet. Besökare av alla åldrar uppmuntras att lära sig om och bidra till bevarandet av havets rika biologiska mångfald. Denna pedagogiska aspekt är en central del av Havets Hus mission.

Konferenser och Evenemang vid Havets Hus

För de som är intresserade av att arrangera ett evenemang med en unik twist, erbjuder Havets Hus konferensfaciliteter i en inspirerande miljö. Företag och organisationer kan hålla möten och konferenser med havet som kuliss, vilket skapar en minnesvärd upplevelse för alla deltagare. Det är en perfekt plats för att kombinera affärer med nöje och lärande.
Liknande artikel Musikens hus Göteborg.

Shopping och Mat – Butik och Bistro

Efter en dag fylld med upptäckter kan besökarna avsluta sitt äventyr i Havets Hus butik, där de kan hitta unika souvenirer och gåvor relaterade till havet och dess invånare. För den som känner sig hungrig erbjuder Havets Hus Bistro ett urval av rätter och förfriskningar, vilket ger en perfekt avrundning på besöket.
Läs även artikeln Folkets hus Lidköping.

En Dag på Havets Hus – En Minnesvärd Upplevelse

Att tillbringa en dag på Havets Hus är en upplevelse som lämnar ett bestående intryck. Det är en plats där man kan lära sig, utforska och förundras över havets mysterier. Oavsett om du är en familj som söker en lärorik utflykt, en skolgrupp på ett pedagogiskt äventyr, eller en naturälskare som vill fördjupa din förståelse för marina ekosystem, är Havets Hus en destination som inte får missas.

Planera Ditt Besök till Havets Hus

För att få ut det mesta av ditt besök till Havets Hus, rekommenderas det att planera i förväg. Kolla in deras webbplats för aktuell information om öppettider, evenemang och utställningar. Kom ihåg att ta med bekväma skor, då du kommer att vilja utforska varje hörn av detta fascinerande akvarium. Havets Hus väntar på att dela med sig av sina hemligheter och skönhet med dig – en oas av lärande i hjärtat av Lysekil.
Havets Hus i Lysekil erbjuder en fascinerande inblick i havets undervattensliv med sina akvarier och pedagogiska utställningar.