Havets Hus – En Undervattensupplevelse i Lysekil

Havets Hus är en fascinerande destination för alla åldrar belägen i Lysekil, en pittoresk stad på Sveriges västkust. Sedan öppningen 1993 har detta populära akvarium engagerat besökare med sina levande utställningar av marint liv.

Med över 40 akvarier och mer än 100 arter, ger Havets Hus en unik inblick i det marina ekosystemet i Gullmarn och Västerhavet.

Besökare kan förvänta sig en resa från strandkanten till de djupaste bottnarna, med en imponerande avslutning i det stora tunnelakvariet som rymmer 140 000 liter saltvatten.

 • Huvudattraktioner:
  • Interaktiva utställningar
  • Touch pools där besökarna kan känna på olika marina organismer
  • Guidade turer för en djupare förståelse av marint liv
 • Utbildningsprogram:
  • Skolprogram anpassade för olika åldersgrupper
  • Workshops om marinbiologi och bevarande
  • Föreläsningar av experter inom marin vetenskap
 • Bevarandeansträngningar:
  • Program för att rädda hotade arter
  • Samverkan med lokala och internationella forskningsprojekt
  • Medvetenhetshöjande kampanjer
År för öppning Antal akvarier Antal arter Volym av tunnelakvariet
1993 40 100+ 140 000 liter

Den marina mångfalden i akvarierna

Havets Hus erbjuder en unik möjlighet att upptäcka den rika mångfalden av liv som finns under ytan. Varje akvarium är noggrant utformat för att efterlikna de naturliga miljöerna i Västerhavet, från grunt vatten till de djupare, mörkare regionerna. Besökarna kan förvänta sig att se allt från färgglada fiskar och koraller till skaldjur och de mystiska bläckfiskarna. Det största akvariet, tunnelakvariet, är en publikfavorit där man kan vandra under en båge av glas omgiven av simmande fiskar och andra havsdjur.

Ekologisk hållbarhet och utbildning

Havets Hus är inte bara en turistattraktion utan också en plats för lärande och bevarande. Vattnet som används i akvarierna pumpas in från Gullmarsfjorden, och är känt för sin höga kvalitet med god syresättning och låga föroreningsnivåer. Akvariet spelar en viktig roll i utbildningen om marint liv och dess sårbarhet, och erbjuder program som lägerskolor och lektioner för att öka medvetenheten om havets ekosystem.
Havets Hus i Lysekil är ett upplevelseakvarium där besökare kan lära sig om och se många av Västerhavets marina arter.

Året runt-aktiviteter och evenemang

Havets Hus är öppet för allmänheten dagligen från sportlov till höstlov, vilket gör det till en perfekt semesteraktivitet oavsett säsong. Besökare kan inte bara utforska akvarierna utan också delta i sälsafari, en unik upplevelse som tar dem närmare havets charmiga sälar. För dem som söker ett lärorikt äventyr erbjuder Havets Hus även guidade turer som ger en djupare förståelse för de utställda arterna.

Faciliteter för besökare

Förutom de imponerande akvarierna har Havets Hus en rad faciliteter för att göra besöket ännu mer njutbart. Där finns en butik där besökare kan köpa minnessaker och presenter relaterade till marint liv. För de som önskar en paus från utforskandet finns en mysig bistro som serverar mat och dryck. För de som är intresserade av att kombinera arbete och nöje finns även konferensfaciliteter tillgängliga.

Engagemang i bevarande och forskning

Engagemanget hos Havets Hus sträcker sig bortom utbildning och underhållning. Akvariet är aktivt involverat i forskning och bevarandeprojekt för att skydda havsmiljön. Genom samarbete med forskare och miljöorganisationer bidrar Havets Hus till viktiga studier om marin biologi och ekologi. Denna dedikation till vetenskap och bevarande gör varje besök inte bara underhållande utan också meningsfullt.
Här finns en artikel på samma tema: Handpenning hus.

Planera ditt besök

Om du planerar att besöka Havets Hus, är det rekommenderat att kolla deras webbplats för aktuell information om öppettider och evenemang. Besökare uppmuntras att boka biljetter i förväg, särskilt under högsäsong, för att säkerställa en smidig upplevelse. Med dess engagerande utställningar och dedikation till marin utbildning är Havets Hus en destination som inte bör missas för de som är intresserade av havets underverk.
Läs artikeln om ämnet Jocke och Jonna hus här.