Historien bakom Hus & Hem

Hus & Hem är en tidning som har blivit en institution inom svensk heminredning. Grundad 1987 av Ica-förlaget, har den blivit en oumbärlig källa till inspiration för tusentals svenskar.

Med en start på över 100 000 prenumeranter, har tidningen visat sin styrka i den svenska medievärlden.

Även om upplagan 2021 hade sjunkit till 50 300 exemplar, fortsätter den att vara en tongivande röst med sina tolv nummer om året.

 • Grundande
  • År: 1987
  • Grundare: Ica-förlaget
 • Prenumeranter
  • Start: Över 100 000
  • 2021: 50 300 exemplar
 • Utgivningsfrekvens
  • Tolv nummer om året
År Grundare Startprenumeranter Prenumeranter 2021 Nummer per År
1987 Ica-förlaget 100 000+ 50 300 12

Föregångaren – Hem & Fritid

Hem & Fritid, som började ges ut av Ica-förlaget 1966, var Hus & Hems direkta föregångare. Den här tidningen gick igenom flera förändringar och sammanslagningar, bland annat med Allt i Hemmet som gavs ut av Åhlén & Åkerlund. Denna fusion resulterade i skapandet av Bo Bra, en tidning som dock hade en kortlivad existens fram till 1987.

Återfödelsen av konkurrens

Efter upphörandet av Bo Bra, valde Ica-förlaget och Åhlén & Åkerlund att återigen gå skilda vägar. Detta ledde till att två konkurrerande tidningar såg dagens ljus: Hus & Hem och en ny version av Allt i Hemmet. Denna rivalitet har bidragit till en dynamisk utveckling inom segmentet för heminredningstidningar i Sverige.
Hus och hem erbjuder trygghet och komfort, en plats där minnen skapas och vardagen får sin rytm.

Inredningstrender genom åren

I varje nummer av Hus & Hem kan läsarna förvänta sig en djupdykning i aktuella inredningstrender. Från 80-talets färgstarka neon till dagens hållbarhetsfokuserade och minimalistiska design, har tidningen varit en spegel av det rådande inredningsklimatet. Läsarna får inte bara inspiration utan även praktiska tips för att förnya sina hem.

DIY-projekt och Gör-det-själv-tips

Do-it-yourself (DIY) har blivit allt mer populärt, och Hus & Hem har varit snabba med att hoppa på trenden. Med steg-för-steg-guider och kreativa lösningar, uppmuntrar tidningen sina läsare att ta saken i egna händer. Detta har gett upphov till en våg av kreativitet och personlig prägel i svenska hem.

Hållbarhet i Fokus

Hållbarhet är ett begrepp som blivit allt viktigare i samhällsdebatten, och Hus & Hem har aktivt integrerat detta i sitt innehåll. Genom att lyfta fram miljövänliga material, återanvändning och energieffektiva lösningar, spelar tidningen en viktig roll i att forma en mer hållbar framtid för våra hem.
Vi har skrivit en liknande artikel om detta här Pippis hus.

Den Digitala Närvaron

Med den digitala erans framfart har Hus & Hem också utvecklat en stark närvaro online. Genom sin hemsida och sociala medier når tidningen ut till en ännu bredare publik. Digitala utgåvor och interaktiva funktioner gör att inspiration och tips är lättillgängliga, oavsett var i världen läsaren befinner sig.

Expertintervjuer och Profilartiklar

Hus & Hem har även blivit känt för sina expertintervjuer och profilartiklar. Genom att bjuda in framstående designers, arkitekter och inredningsexperter, ger tidningen sina läsare en inblick i professionella perspektiv och den senaste forskningen inom området.

En Framtid i Förändring

Trots en minskad upplaga i en tid där printmedier kämpar, står det klart att Hus & Hem fortsätter att anpassa sig och utvecklas. Med ett öga mot framtiden och en trogen läsarskara, kommer tidningen att fortsätta vara en central del av det svenska heminredningslandskapet.
Liknande artikel Musikens hus.