Historisk Bakgrund och Arkitektonisk Pärla

Musikens Hus Göteborg – En Kulturell Mötesplats

Musikens Hus är inte bara en plats för musik och kultur, utan också en byggnad med en rik historia. Ritad av arkitekten Carl Fahlström och uppförd 1888, var byggnaden ursprungligen hem för Majornas elementarläroverk för flickor. Efter olika skeden av användning, inklusive en period som Majornas kommunala flickskola, avvecklades skolans verksamhet 1967. Byggnaden stod tom under en period i slutet av 1970-talet tills Göteborgs fritidsförvaltning såg potentialen i den gamla skolbyggnaden. Efter renoveringar och omstruktureringar återinvigdes huset 1984 som en plats för musik och ungdomskultur.

Viktiga Delar av Musikens Hus

 • Huvudscenen
  • Stor scen för liveframträdanden
  • Utrustad med modern ljud- och ljusutrustning
 • Café Hängmattan
  • Mötesplats och relaxavdelning
  • Serverar enklare rätter och fika
 • Övningslokaler
  • Flertalet övningsrum för musiker
  • Tillgängliga för uthyrning
 • Studio
  • Insplningsstudio för musikproduktion
  • Professionell utrustning för ljudinspelning

Fakta om Musikens Hus

År Händelse
1888 Byggnaden uppförs, ritad av Carl Fahlström
1967 Skolverksamheten avvecklas
1970-talets slut Byggnaden står tom
1984 Återinvigning som Musikens Hus

En Levande Scen för Musik och Kultur

I hjärtat av Majorna, strax nedanför Stigbergstorget, står Musikens Hus som en central punkt för kulturella evenemang. Med två livescener och tillhörande barer, erbjuder huset en plattform för både lokala och internationella artister. Den större scenen, med plats för upp till 400 personer, är en av de större livemusikarenorna i Göteborg. Detta gör Musikens Hus till en viktig del av stadens musikscen.

Från Replokal till Konsertscen

Förutom att vara en plats för livekonserter, hyser Musikens Hus också repetitionslokaler för omkring 70 band. Dessa lokaler erbjuder band och musiker möjligheten att utveckla sitt hantverk. Dessutom bidrar husets kursverksamhet till att utbilda och inspirera nya generationer av musiker.
För mer mer information besök ##domain##.

En Kooperativ Framgångshistoria

Musikens Hus är ett exempel på framgångsrik kooperativ verksamhet. Drivet av en ekonomisk förening sedan 1991, har huset blivit en modell för hur kultur kan främjas genom gemensamma ansträngningar. År 2019 utsågs Musikens Hus till årets kooperativ av Coompanion, vilket bekräftar dess roll som en viktig aktör i Göteborgs kulturliv.

Restaurangen Hängmattan – En Plats för Samvaro

I Musikens Hus bottenplan hittar man restaurangen Hängmattan, en välbesökt plats som erbjuder vegetariska rätter och fungerar som en social mötespunkt. Tidigare känt som Café Hängmattan, fortsätter restaurangen att vara en plats där besökare kan njuta av god mat och dryck i en avslappnad miljö.
Vi har skrivit en liknande artikel om detta här Naturens hus.

Kulturklustret i Majorna

Musikens Hus ligger i ett kulturkluster omgivet av flera andra kulturaktörer. I närheten finner man bland annat Bengans, Fyrens Ölkafé, Oceanen, Utopia Jazz, och Sjömanskyrkan (Skeppet GBG). Denna koncentration av kreativa verksamheter gör området till en dynamisk och inspirerande del av staden.
Musikens Hus i Göteborg är en levande mötesplats för musikälskare med en mångfald av konserter och kulturevenemang.

En Framtid av Musik och Kultur

Musikens Hus fortsätter att vara en viktig del av Göteborgs kulturliv. Med en vision om att skapa förutsättningar för en aktiv och utvecklande musikkultur, är huset en plats där både unga och gamla kan upptäcka och uppskatta musikens mångfald. Dess roll i staden är ovärderlig och dess framtid ser ljus ut som en fortsatt plats för kreativitet och gemenskap.