Musikens Hus – En Kulturpärla i Göteborgs Hjärta

Musikens Hus, beläget på Djurgårdsgatan 13 i Göteborg, är mer än bara en byggnad; det är en levande organism där musik och kultur flödar. Med två livescener, barer och en vegetarisk restaurang, erbjuder Musikens Hus en varierad upplevelse för alla besökare.

Den större scenen, som rymmer mellan 350–400 personer, är en av de mest framstående livemusikarenorna i staden. Dessutom är huset hem för repetitionslokaler för omkring 70 band och en omfattande kursverksamhet, vilket gör det till en vital del av Göteborgs musikscen.

 • Livescener
  • Huvudscen med kapacitet för 350–400 personer
  • Mindre scen för intima konserter och evenemang
 • Restaurang och Barer
  • Vegetarisk restaurang som erbjuder hållbara matalternativ
  • Flertalet barer med varierat dryckessortiment
 • Repetitionslokaler och Kursverksamhet
  • 70 repetitionslokaler för band och musiker
  • Kursverksamhet inom musik och kultur
Facilitet Detaljer
Adress Djurgårdsgatan 13, Göteborg
Större Scen Kapacitet 350–400 personer
Antal Repetitionslokaler 70
Typ av Restaurang Vegetarisk

En Del av Majornas Kulturkluster

Musikens Hus ligger i hjärtat av ett pulserande kulturkluster i Majorna. Området kryllar av kulturella hotspots som Bengans, Fyrens Ölkafé, och Oceanen. Andra närbelägna kulturella institutioner inkluderar Utopia Jazz, Gatenhielmska kulturreservatet och Sjömanskyrkan (Skeppet GBG). Denna koncentration av kulturaktörer skapar en unik miljö där kreativitet och samarbete blomstrar.

En Kooperativ Framgångssaga

Sedan 1991 har Musikens Hus ekonomisk förening skött hela verksamheten i huset. Som ett fristående musik- och kulturhus i kooperativ regi, har Musikens Hus blivit en förebild för andra kulturella initiativ. Detta erkändes 2019 då de utsågs till årets kooperativ av Coompanion. Deras vision är att ”skapa förutsättningar för en aktiv och utvecklande musikkultur för Göteborgs invånare”.

Restaurangen Hängmattan

Musikens Hus driver även den populära restaurangen Hängmattan, som ligger i husets bottenplan. Restaurangen, som tidigare var känt som Café Hängmattan, erbjuder ett sortiment av vegetariska rätter och fungerar som en naturlig samlingsplats för besökare och musiker.

En Historisk Byggnad med Kulturell Arv

Byggnaden, ritad av arkitekten Carl Fahlström och uppförd 1888, har en rik historia. Ursprungligen tjänade den som Majornas elementarläroverk för flickor, och blev senare den första flickskolan i Göteborg som kommunaliserades 1936. Efter att ha fungerat som skola fram till 1967, stod byggnaden tom under en period innan den omvandlades till det kulturella centrum den är idag.
För mer mer information besök ##domain##.

Från Tomma Korridorer till Kulturell Mötesplats

Efter en period av inaktivitet under slutet av 1970-talet, tog Göteborgs fritidsförvaltning över byggnaden. En omfattande omvandling genomfördes för att omforma lokalerna till en musik- och mötesplats för ungdomar. År 1984 återinvigdes Musikens Hus med nya faciliteter som replokaler, café och en musikscen.
Musikens Hus är en livlig kulturarena i Göteborg som erbjuder en mångfald av konserter och evenemang för alla musikälskare.

En Självständig Kulturinstitution

År 1992 tog steget mot fullständig självständighet form när Musikens Hus ekonomiska förening bildades. Föreningen hade som mål att driva verksamheten vidare, och sedan 1993 har Musikens Hus stått som ett fristående kulturhus. Detta självständiga drag har bidragit till husets unika identitet och dess förmåga att anpassa sig till det föränderliga kulturella landskapet.
Vi har skrivit en liknande artikel om detta här Pippis hus.

En Del av Higabs Kulturella Bestånd

Musikens Hus är en del av Higabs fastighetsportfölj sedan 1991. Higab är ett kommunalt bolag som äger och förvaltar historiska byggnader i Göteborg. Genom att vara en del av denna samling säkerställs att Musikens Hus kan fortsätta att vara en plats där Göteborgs kulturella hjärta slår.