En Historisk Översikt – Teknikens och Sjöfartens Hus

Teknikens och Sjöfartens Hus, tidigare känt som Malmö tekniska museum, är en del av det bredare museikomplexet Malmö Museer. Museet erbjuder en unik inblick i teknikens och sjöfartens utveckling genom historien och är en uppskattad destination för både lokalbefolkningen och turister.

Beläget nära Malmöhus slott, erbjuder museet en fascinerande kontrast mellan det förflutnas slott och framtidens innovationer.

 • Belägenhet
  • Nära Malmöhus slott
  • Del av Malmö Museer
 • Historisk betydelse
  • Tidigare känt som Malmö tekniska museum
  • Uppskattad kulturell institution
 • Utställningar
  • Visar teknikens och sjöfartens utveckling
  • Interaktiva och pedagogiska utställningar
Namn Plats Tidigare namn Del av
Teknikens och Sjöfartens Hus Malmö, Sverige Malmö tekniska museum Malmö Museer

Utställningar och Samlingar

Teknikens och Sjöfartens Hus är hem för en imponerande samling av maskiner och motorer från olika epoker. Besökare kan utforska flygets utveckling genom detaljerade utställningar som dokumenterar dess historia från de tidigaste flygförsöken till moderna jetflygplan. Dessutom erbjuder museet ett experimentarium där besökare av alla åldrar kan engagera sig i interaktiva upplevelser och lära sig genom praktiska aktiviteter.

Ubåten HMS U3

En av museets mest anmärkningsvärda utställningar är den historiska ubåten HMS U3, som tjänstgjorde mellan åren 1943 och 1964. Besökare har möjlighet att kliva ombord och uppleva hur livet var för besättningen under ubåtens aktiva år. U3:s veteranbesättning håller populära visningar och delar med sig av sina personliga erfarenheter och berättelser från tiden till sjöss.

En Saab 37 Viggen i Centrum

Inte långt ifrån ubåten står en rödmålad Saab 37 Viggen, en stolt representant för Sveriges flyghistoria. Denna Viggen kommer från den första divisionen vid den nu nedlagda Skånska flygflottiljen och gjorde sin sista flygning den 11 april 2000. Flygplanets närvaro vid museet är en hyllning till den svenska ingenjörskonsten och flygets betydelse för landets försvar.
Teknikens och Sjöfartens hus i Malmö är ett fascinerande museum som bjuder på interaktiva utställningar om teknikens och sjöfartens värld.

Museispårvägen – En Historisk Resa

Under sommarmånaderna kan besökare ta del av en unik upplevelse genom att åka med på museispårvägen. Denna historiska spårvagnslinje ger en känsla av hur det var att resa i Malmö under tidigare århundraden. Med sin charm och historia är spårvägen en uppskattad attraktion som kompletterar museets utbud.

Utbildning och Lärande

Teknikens och Sjöfartens Hus är inte bara en plats för historisk utforskning, utan också ett centrum för utbildning och lärande. Museet anordnar regelbundet skolprogram och workshops som syftar till att inspirera nästa generation av ingenjörer, uppfinnare och sjöfarare. Genom hands-on aktiviteter och pedagogiska program strävar museet efter att göra lärandet både roligt och informativt.
Här finns en artikel på samma tema: Fem små hus.

Evenemang och Aktiviteter

Förutom sina permanenta utställningar, är Teknikens och Sjöfartens Hus värd för en rad tillfälliga evenemang och aktiviteter. Dessa kan innefatta allt från temadagar och föreläsningar till familjevänliga festivaler. Dessa evenemang är ofta utformade för att engagera samhället och främja en bredare förståelse för teknikens och sjöfartens roll i vår vardag.

Frivilligarbete och Samarbete

Museets drift och utveckling stöds av en dedikerad grupp frivilliga som bidrar med sin tid och expertis. Dessa entusiaster är ofta veteraner inom sina fält och delar gärna med sig av sina kunskaper till besökarna. Museet samarbetar också med olika organisationer och utbildningsinstitutioner för att utöka sitt utbud och nå ut till en bredare publik.

Besöksinformation

För de som planerar ett besök till Teknikens och Sjöfartens Hus är det viktigt att hålla koll på öppettider och eventuella särskilda händelser som kan påverka tillgängligheten. Museet är lättillgängligt med både kollektivtrafik och bil, och det finns gott om parkeringsmöjligheter i närheten. För en fullständig upplevelse rekommenderas att besökare tillåter flera timmar för att utforska alla utställningar och aktiviteter.
Läs artikeln om ämnet Andarnas hus här.