En Klassisk Restaurang med Anor från 1600-talet

I hjärtat av Gamla stan i Stockholm, i kvarteret Python, ligger den anrika restaurangen Fem Små Hus. Med sin rika historia och tradition av att servera svensk husmanskost med franska inslag, har Fem Små Hus blivit en institution i Stockholms restaurangvärld.

Restaurangen, som är belägen på Nygränd 10 vid Österlånggatan 15, har en unik charm med sina nio källarvalv som sträcker sig på olika nivåer. På vintern välkomnar Fem Små Hus sina gäster endast under kvällen, medan under sommaren öppnar de även för lunch.

Fem Små Hus – En Historisk Kulinarisk Resa i Stockholm

 • Belägenhet: Nygränd 10, Österlånggatan 15, Gamla stan, Stockholm
 • Historia:
  • Ursprung från 1600-talet
  • Tradition av svensk husmanskost blandat med franska influenser
 • Unika Egenskaper:
  • Nio källarvalv på olika nivåer
  • Bevarad historisk miljö
 • Öppettider:
  • Vintertid: Endast kvällsöppet
  • Sommartid: Öppet för både lunch och middag
Aspekt Information
Restaurangens namn Fem Små Hus
Typ av mat Svensk husmanskost med franska inslag
Adress Nygränd 10, Österlånggatan 15, Gamla stan, Stockholm
Historisk period 1600-talet
Unika egenskaper Nio historiska källarvalv
Öppettider Vinter Endast kvällar
Öppettider Sommar Lunch och middag

Sveriges Äldsta Restaurang

Bevisen pekar på att det har funnits en restaurang på adressen Nygränd 10 sedan år 1694, vilket gör Fem Små Hus till Sveriges äldsta och världens tredje äldsta restaurang med kontinuerlig verksamhet. Denna långa historia av mat och gästvänlighet har cementerat Fem Små Hus position som en legendarisk plats i Stockholms kulinariska landskap.

Byggnadernas Historia och Arkitektur

Namnet Fem Små Hus kommer från restaurangens placering i fem separata byggnader, de gamla Python 1-5, längs Nygränd. Dessa byggnader rymmer restaurangens nio källarvalv, där detaljer från de gamla husen är noggrant bevarade. Det äldsta av dessa, Hans Hanssons Hus, daterar tillbaka till 1651. Restaurangens festvåning finns en trappa upp i hus nummer 2, medan entrén och Terrassbaren med gatuservering ligger i hus nummer 1.Fem små hus klamrar sig fast vid klippkanten, målade i pastellfärger som bryter av mot den vilda naturen.

Från Lönnkrog till Laglig Verksamhet

Redan på 1690-talet drevs en krog i ett av husens källarvalv av Anna Lindberg, en kvinna som initialt saknade utskänkningstillstånd och därför drev en illegal lönnkrog. Med tiden blev verksamheten laglig och känd som Tre Kungar i början av 1700-talet och senare som Tre Prinsar långt in på 1800-talet. Det är möjligt att Tre Kungar var identiskt med vinkällaren Tre Kongar, som låg vid Österlånggatan och ägdes av Jakob Johan Lockens år 1728. Denna artikel är även relevant för ämnet Planritning hus.

Restaurangen i Modern Tid

År 1969 tog ICA-restauranger över driften av Fem Små Hus och genomförde en omfattande renovering som möjliggjorde att ta emot 150 gäster. Efter att ICA-restauranger såldes 1982, har Fem Små Hus bytt ägare flera gånger. Den nuvarande ägaren, Restaurang Vita Flottan AB med Chamoun Gerges som VD, tillträdde i februari 2013 och har sedan dess fortsatt att förvalta restaurangens rika arv och traditioner. Här finns en liknande artikel på samma tema: Havets hus Lysekil.

Mat och Meny

Fem Små Hus är känt för sin autentiska svenska husmanskost som kompletteras med franska influenser. Menyn reflekterar en blandning av traditionella rätter och moderna tolkningar, där gästerna kan njuta av allt från klassiska köttbullar till innovativa fiskrätter. Maten tillagas med stor omsorg och uppmärksamhet på detaljer, vilket gör varje måltid till en minnesvärd upplevelse.

En Unik Atmosfär

Atmosfären i Fem Små Hus är lika betagande som dess mat. De låga valven och de tjocka murarna i källarvalven skapar en intim och mysig miljö som är perfekt för allt från romantiska middagar till affärsmöten. Den historiska miljön bidrar till en känsla av att stiga in i en annan tid, där varje rum har sin egen berättelse att berätta.

Evenemang och Festvåningar

För de som söker en plats för speciella tillfällen erbjuder Fem Små Hus möjligheten att boka festvåningar för privata evenemang. Oavsett om det är bröllop, födelsedagar eller företagsevenemang, kan gästerna njuta av en oförglömlig fest i en av Stockholms mest historiska byggnader.

Platsen i Kulturen

Fem Små Hus är inte bara en restaurang; det är en del av Stockholms och Sveriges kulturella arv. Restaurangen har genom århundradena varit en samlingspunkt för både stockholmare och turister, och dess bidrag till stadens kulinariska och kulturella liv är ovärderligt. Att besöka Fem Små Hus är att ta del av en levande historia och att skapa nya minnen i en tidlös miljö.

Slutsats

Med sin unika kombination av historia, atmosfär och utsökt mat, står Fem Små Hus som en stolt representant för Stockholms restaurangscen. För den som söker en matupplevelse utöver det vanliga, erbjuder Fem Små Hus en resa tillbaka i tiden och en chans att njuta av måltider som speglar både det förflutna och det samtida svenska köket.