Historisk bakgrund och arkitektur av Kontoristföreningens hus i Göteborg

Det anrika Kontoristföreningens hus är beläget vid Bastionsplatsen, med adress Stora Nygatan 23-25, i stadsdelen Inom Vallgraven i Göteborg. Denna jugendstil-byggnad är ett verk av den framstående arkitekten och professorn Hans Hedlund.

Uppförd under åren 1906-1908, står huset som ett monument över tidig 1900-tals arkitektur och Göteborgs historia.

Den officiella invigningen ägde rum den 26 september 1908, vilket markerade en ny era för Kontoristföreningen som tidigare varit belägen på andra adresser i staden.

 • Arkitektur
  • Jugendstil
  • Arkitekt: Hans Hedlund
  • Byggår: 1906-1908
 • Plats
  • Adress: Stora Nygatan 23-25
  • Stadsdel: Inom Vallgraven
  • Nära Bastionsplatsen
 • Historisk betydelse
  • Representerar tidig 1900-tals arkitektur
  • En del av Göteborgs historia
  • Invigningsdatum: 26 september 1908
Attribut Information
Arkitekt Hans Hedlund
Stil Jugendstil
Byggår 1906-1908
Invigningsdatum 26 september 1908
Adress Stora Nygatan 23-25
Stadsdel Inom Vallgraven
Närmaste plats Bastionsplatsen

Föreningens tidiga år och flytt

Redan i april 1894 etablerade sig Kontoristföreningen på adressen Smedjegatan 6 och flyttade senare till Mühlenbockska huset vid Norra Hamngatan 18. Men snart blev även dessa lokaler för små för föreningens växande verksamhet. Ett historiskt sammanträde den 7 januari 1905 ledde till beslutet om att förvärva fastigheten vid Stora Nygatan 23-25 för 160 000 kronor. Efter detta påbörjades planeringen för en ny föreningsbyggnad, som slutligen uppfördes av Byggfirman J. Dähn till en kostnad av 329 000 kronor.

Kontoristföreningen och dess verksamhet

Med start 1892 växte Göteborgs Kontoristförening snabbt och hade vid tiden för husets uppförande redan 250 medlemmar. Föreningen ägnade sig åt en blandning av facklig och politisk verksamhet, samt drev en hotell- och restaurangrörelse. De tre översta våningarna i byggnaden var avsedda som hotell, vilket var mycket modernt för sin tid med bekvämligheter såsom hiss och rumstelefoner. Hotellet var i drift ända in på 1960-talet.

Arkitektoniska detaljer

Byggnaden präglas av sina höga fasader som vilar på socklar av grovhuggen bohus granit. Med sina hörntorn, gallerier och kraftfulla granitdetaljer, utmärker sig huset längs Stora Nygatans annars lugnare arkitektur. Jugendstilen, som huset är ett exempel på, betonar gediget hantverk, individualitet och enkelhet, samtidigt som den tar avstånd från symmetri och ytligt dekorativa element. För mer mer information besök ##domain##.

Verksamhetens nedgång och försäljning

År 1964 markerade början på slutet för Kontoristföreningens verksamhet i huset, då tiden hade sprungit ifrån dess ursprungliga syften. Fastigheten såldes till Skanska AB den 29 november 1979. Efter 72 års närvaro i byggnaden, lämnade Kontoristföreningen slutligen sin borg den 1 juli 1980.

Restaurering och utmärkelser

En omfattande restaurering genomfördes mellan åren 1986 och 1989, i samarbete med Göteborgs universitet, till en kostnad av 22 miljoner kronor. Restaureringen resulterade i flera utmärkelser för Skanska, inklusive ”Årets bygge 1990” och ”Europa Nostra Awards 1990”, vilket erkände bevarandet och upprustningen av denna kulturhistoriskt värdefulla byggnad.Hus Göteborg erbjuder en mångfald av charmiga bostäder som speglar stadens kustnära skönhet och levande kultur.

Sammanfattning

Kontoristföreningens hus är mer än bara en byggnad; det är ett stycke levande historia i hjärtat av Göteborg. Från dess dagar som en central punkt för kontoristers samhällsliv, till dess nuvarande roll som ett arkitektoniskt landmärke, fortsätter huset att berätta historier om stadens förflutna och utveckling. Dess jugendstil och tidlösa design fortsätter att fascinera och inspirera förbipasserande och arkitekturintresserade långt in i framtiden. Vi har skrivit en liknande artikel om detta här Hus till salu Norrköping.