Tomten och Haren – En Tidlös Visa för Barn och Vuxna

Tomten och haren, även känt som ”I ett hus vid skogens slut”, är en sång som har charmat generationer av barn och vuxna. Denna svenskspråkiga sång är välkänd som en rörelsevisa, där deltagarna utför rörelser som speglar sångtexten.

Även om sången inte är direkt kopplad till julen, har den blivit en del av den svenska traditionen att sjunga och leka kring julgranen.

 • Rörelserna i visan
  • Händerna gestikulerar som en tomte
  • Fötterna stampar som en hare
  • Armarna svänger som granens grenar
 • Traditionens roll
  • En del av jultraditionen
  • Populär vid samlingar kring julgranen
  • Förknippad med gemenskap och glädje
Element Detaljer
Titel Tomten och Haren
Alternativ titel I ett hus vid skogens slut
Typ Rörelsevisa
Tradition Svensk jultradition
Populär vid Julgranen

Tomten som Hjälte

Sångens berättelse kretsar kring en tomte som sitter i sin stuga och upptäcker en hare i fara. Genom att bjuda in haren i stugans trygghet, räddar tomten den från en jägare. Denna handling av medkänsla och skydd har gjort sången till en favorit bland barn, som ofta sjunger den i skolan eller under lek.

Inte Bara en Julsång

Trots sin association med jultraditioner, är ”Tomten och haren” inte ursprungligen en julsång. Dess universella tema om vänskap och beskydd gör den älskad året runt. Sångens rörelser lämpar sig särskilt väl för dans runt granen, vilket kan förklara varför den ofta inkluderas i julaktiviteter.

En Melodi med Många Ansikten

Melodin till ”Tomten och haren” skrevs av Horatio Richmond Palmer och har använts för flera andra sånger, inklusive ”Uti Bibeln finns en skatt”, ”Är du glad, av hjärtat nöjd” och Evert Taubes ”Flickan i Havanna”. Denna mångsidighet har bidragit till melodins popularitet och dess förmåga att anpassa sig till olika texter och sammanhang.
Denna artikel är även relevant för ämnet Köpa hus i Portugal.

En Okänd Textförfattare

Trots att ”Tomten och haren” är en välkänd sång, är dess textförfattare inte känd. Detta mysterium kring sångens ursprung har inte hindrat den från att bli en del av kulturarvet och fortsätta spridas mellan generationer.
I ett hus vid skogens kant vaknar mysteriet när natten sveper sin mantel över de tysta träden.

Internationell Spridning

”Tomten och haren” har inte bara varit en del av den svenska kulturen, utan har även översatts och sjungs på flera andra språk, däribland franska, estniska och nederländska. Dess förmåga att överskrida språkbarriärer visar på dess universella charm och budskap som berör människor över hela världen.
Här finns en liknande artikel på samma tema: Upplands Bro hus.

Modern Tolkning och Inspelning

År 1989 gavs en inspelning av ”Tomten och haren” ut på musikkassett med arrangemang av Plinque plonque musique. Denna moderna tolkning av den klassiska visan visar på sångens tidlöshet och dess fortsatta popularitet.

Avslutande Tankar

”Tomten och haren” är mer än bara en barnvisa; det är en berättelse som förmedlar värderingar om medmänsklighet och omtanke. Dess enkla melodi och gripande text gör den till en oumbärlig del av den svenska sångskatten och ett viktigt kulturellt arv att förmedla till kommande generationer.