Villa Villekulla – Pippi Långstrumps Magiska Hem

Villa Villekulla är mer än bara en plats i Astrid Lindgrens berättelser; det är en symbol för frihet, fantasi och barnslig glädje. I Pippi Långstrump-böckerna, är detta färgglada hus hem för Pippi, hennes apa Herr Nilsson, och hennes häst utan namn.

Det är en plats där det omöjliga blir möjligt och där vardagen fylls av äventyr och skoj.

 • Invånare:
  • Pippi Långstrump
  • Herr Nilsson (apan)
  • Hästen (utan namn)
 • Kännetecken:
  • Färgglatt exteriör
  • Plats för lek och äventyr
  • Symbol för frihet och fantasi
Funktion Beskrivning
Hem Pippi Långstrumps bostad och fristad
Symbol Representerar frihet och oberoende
Kulturell betydelse En viktig del av svensk barnlitteratur och kulturarv

Arkitekturen som inspirerar

Villa Villekullas utseende är unikt och omedelbart igenkännligt. Med sitt lutande tak och sina grälla färger, utstrålar huset en charm som lockar barn över hela världen. I den stora trädgården finns ett ihåligt träd där man kan plocka sockerdricka, vilket bidrar till den magiska atmosfären. Intill huset bor Pippis vänner, Tommy och Annika Settergren, som ständigt dras in i Pippis upptåg och äventyr.

Filmhusets historia

När det var dags att förverkliga Villa Villekulla på film, användes ett hus som byggdes runt år 1902 och tidigare hade varit förvaltarbostad vid Gotlands regemente (P 18). För att matcha Lindgrens beskrivning, dekorerades huset i levande färger och detaljerades ytterligare. Efter inspelningarna räddades huset från rivning och flyttades till Kneippbyn, en nöjespark där det nu står som en permanent attraktion för besökare.

Interiörerna som återskapades

Interiörscenerna för Villa Villekulla spelades in i en filmstudio nära Skå-Edeby på Ekerö. Dessa scener har sedan noggrant återskapats inuti det nuvarande huset i Kneippbyn, så att besökare kan uppleva känslan av att faktiskt stå inne i Pippis kök eller vardagsrum.
Läs mer om Teknikens och sjöfartens hus här.

Den ursprungliga tomten

För den som är intresserad av Villa Villekullas verkliga ursprung, finns den övergivna tomten där huset en gång stod på Kung Oscars väg i Visby. Även om själva byggnaden inte längre finns kvar, kan man fortfarande besöka platsen och föreställa sig hur Pippi skulle ha lekt bland syrenhäckarna och äppelträden som fortfarande växer där.
Pippis färgglada hus, Villa Villekulla, är en plats för äventyr och frihet, omgiven av en trädgård där leken aldrig tar slut.

Villa Villekulla i Astrid Lindgrens Värld

I Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby kan besökare utforska en nybyggd version av Villa Villekulla, inspirerad av Ingrid Vang Nymans illustrationer. Denna interaktiva miljö inkluderar även en konstgjord sjö där Pippis pappa, Efraim Långstrump, seglar sitt fartyg Hoppetossa. Här har man skapat en plats inte bara för att beskåda utan också för lek och interaktion, med tillräckligt med utrymme för att hundratals åskådare ska kunna njuta av teaterföreställningar i Pippis anda.
För mer mer information besök ##domain##.