Skuggornas hus – En Mystisk Resa i Tid och Rum

Skuggornas hus är en spännande svensk miniserie som tar tittarna med på en mystisk resa genom tid och rum. Serien, som regisserades av den framstående Mikael Håfström, sändes på SVT 1 under våren 1996 och har sedan dess blivit en kultklassiker.

Den är baserad på boken 7:A av Bjarne Reuter, och dess manus är en skapelse av samma författare.Serien har lyckats fängsla en bred publik med sin unika berättelse och atmosfär.

 • Huvudkaraktärer och Skådespelare
  • Joakim – Spelad av Henrik Linnros
  • Emma – Spelad av Tove Edfeldt
  • David – Spelad av Bobo Steneby
 • Produktionsteam
  • Regissör – Mikael Håfström
  • Manusförfattare – Bjarne Reuter
  • Producent – SVT
 • Utmärkelser
  • Guldbaggen för Bästa TV-film
  • Flera nomineringar för framstående prestationer inom skådespeleri och regi
Attribut Detalj
Titel Skuggornas hus
Genre Miniserie, Drama, Mysterium
Originalkanal SVT 1
Ursprungligt sändningsdatum Våren 1996
Baserad på 7:A av Bjarne Reuter
Antal avsnitt 4

Huvudkaraktärerna Henrik och Gia

Skuggornas hus kretsar kring två karismatiska lärare, Henrik och Gia, som arbetar på samma skola. De delar en passion för undervisning och en djup respekt för skolans grundare, Maria Wagner. Efter Maria Wagners tragiska bortgång planerar de en minnesvärd skolresa till Gotland för att hedra hennes minne och utforska hennes rötter, samtidigt som de erbjuder eleverna en levande lektion i Gotlands rika historia.

Det Mystiska Pemba

Resans destination är ett gammalt och mystiskt hus vid namn Pemba, som delar sitt namn med en ö i Zanzibararkipelagen. Huset har en lång och brokig historia, och legenden säger att dess byggherre vilar i en grav i källaren. En påträngande doft av kryddnejlikor fyller husets alla rum och korridorer, en doft som ingen kan tyckas bli av med.

Oväntade Händelser i det Hemsökta Huset

Men snart efter ankomsten till Pemba börjar lärarna och eleverna uppleva en serie oförklarliga händelser. Det blir alltmer uppenbart att det finns en osynlig länk mellan dem och de människor som levde i huset för ett sekel sedan. Den kusliga insikten om att huset är hemsökt växer sig starkare för varje dag som går.
Vi har skrivit en liknande artikel om detta här Grönt hus.

En Banbrytande Undervattensscenografi

När det kom till inspelningen av Skuggornas hus, tog SVT saken till en helt ny nivå genom att skapa den största undervattensscenografin någonsin i en studio och dyktankar. Denna tekniska bedrift bidrog till seriens unika och suggestiva atmosfär och har imponerat på tittare och kritiker lika.

VHS och DVD-Utgåvan

För fans av serien och nya tittare som vill upptäcka dess magi, gavs Skuggornas hus ut på VHS och senare på DVD år 1999. Denna utgåva har gjort det möjligt för en ny generation att uppleva den spänning och de mysterier som serien erbjuder.
Skuggornas hus

Slutord

Skuggornas hus står kvar som en ikonisk del av svensk TV-historia, en serie som lyckades blanda pedagogik med spänning och övernaturliga element. Dess berättelse och karaktärer fortsätter att fascinera och engagera tittare, både unga och gamla. Serien är ett bevis på kraften i en välberättad historia och den tidlösa lockelsen av det okända.
Liknande artikel Dansens hus.