Definition av en ”Byggnad”

När vi pratar om världens högsta byggnader är det viktigt att först definiera vad som menas med en ”byggnad”. Enligt gängse definitioner definieras en byggnad som ett byggnadsverk med regelbundna våningar.

Detta innebär att olika typer av konstruktioner som tv-torn, brotorn, master och andra liknande konstruktioner inte inkluderas i denna kategori.

Att göra denna åtskillnad är viktigt för att få en rättvis och korrekt jämförelse av byggnadsverk som är avsedda för kontinuerlig mänsklig närvaro och användning. Det är dessa byggnader som ofta fångar vår uppmärksamhet och representerar mänskliga bedrifter inom arkitektur och ingenjörskonst.

Världens Högsta Byggnader

 • Byggnadstyp
  • Skyskrapor
  • Kontorsbyggnader
  • Bostadstorn
  • Hotell
 • Byggnadens funktion
  • Kommersiell användning
  • Boende
  • Blandad användning
 • Arkitektonisk stil
  • Modernism
  • Postmodernism
  • Neo-futurism
Byggnad Stad Höjd (m) Våningar År färdigställt
Burj Khalifa Dubai 828 163 2010
Shanghai Tower Shanghai 632 128 2015
Abraj Al Bait Towers Mecka 601 120 2012

Hur Mäts Höjden på Byggnader?

Det finns flera metoder för att mäta en byggnads höjd. En av dessa är högsta punkt, vilket innebär den absolut högsta punkten på en byggnad, inklusive spiror, flaggor, master och antenner. Denna metod gynnar byggnader med höga konstruktioner på taket, vilka ibland kan vara över 100 meter högre än själva taket.

Färdigställda Byggnader och ”Topping Out”

För att en byggnad ska räknas med i listan över världens högsta byggnader, måste den antingen vara helt färdigbyggd eller ha nått sin fulla höjd, en process som kallas för topping out. Detta säkerställer att byggnaderna som jämförs är i ett stadium där de kan betraktas som fullständiga strukturer.
Här finns en artikel på samma tema: I ett hus vid skogens.

Avskaffad Kategori – Höjd till Taket

Den tidigare kategorin höjd till taket inkluderade inte spiror, som ofta anses vara en viktig del av en byggnads arkitektoniska karaktär. Eftersom spiror kan vara extremt höga, gynnade denna metod byggnader med en låg eller ingen spira. Denna kategori avskaffades dock av Council on Tall Buildings and Urban Habitat i november 2009 och uppdateras inte längre.

Arkitektoniska Konstruktioner vs. Tillägg

När det kommer till att definiera en byggnads höjd, är det viktigt att skilja mellan arkitektoniska konstruktioner som spiror och tillägg som antenner och flaggstänger. Dessa tillägg anses inte vara en del av den ursprungliga designen och räknas därför inte med i byggnadens totala höjd.

Byggnader Under Konstruktion

I listan över världens högsta byggnader inkluderas ibland byggnader som är under konstruktion, markerade med en asterisk (*). Dessa byggnader har inte färdigställts helt men har nått sin fulla höjd och kan därför jämföras med andra färdigställda strukturer när det gäller deras höjd.
Denna artikel är även relevant för ämnet Köpa hus i Portugal.

Sammanfattning

Att hålla reda på och jämföra världens högsta byggnader är en fascinerande uppgift som kräver noggranna och enhetliga mätmetoder. Medan nya byggnader fortsätter att skjuta i höjden, förändras också listan och de metoder som används för att ranka dessa imponerande konstruktioner. Det är en ständig påminnelse om mänsklighetens strävan efter att bygga högre, smartare och mer spektakulära strukturer.
Burj Khalifa i Dubai, som sträcker sig 828 meter upp i skyn, är för närvarande världens högsta byggnad.